Κουκουνάρια

Τι συμβολίζει το κουκουνάρι;

newman.com.grΔιάλειμμα, Εποχιακά, Τι συμβολίζει;, Υλικά

Το κουκουνάρι ως σύμβολο
Κουκουνάρια

Κουκουνάρια

Το ξέρετε ότι αρχικά η «καρδιά» έμοιαζε με κουκουνάρι;
Η καρδιά του Αγίου Βαλεντίνου είναι ίσως το πιο διάσημο σύμβολο της εποχής μας. Έχει διακοσμήσει άπειρα τετράδια ερωτοχτυπημένων νεανίων, έχει “τρυπηθεί” από βέλη κι έχει προσφέρει χαμόγελα στα πρόσωπα αγαπημένων μας ανθρώπων.

The earliest known visual depiction of a heart symbol, as a lover hands his heart to the beloved lady, in a manuscript of the Roman de la poire, mid-13th century.

Wikipedia: The earliest known visual depiction of a heart symbol, as a lover hands his heart to the beloved lady, in a manuscript of the Roman de la poire, mid-13th century.

Η πρώτη απεικόνιση της καρδιάς ως σύμβολο του έρωτα και της αγάπης, γίνεται στο βιβλίο του 13ου αιώνα “Το Ρομάντζο του Αχλαδιού”. Υπάρχει μία ζωγραφιά ενός άντρα, που προσφέρει την καρδιά του στην αγαπημένη του δεσποσύνη. Η καρδιά είχε σχήμα κουκουναριού, όπως έδειχναν τα μεσαιωνικά σχέδια της ανθρώπινης ανατομίας.

Το σχήμα της καρδιάς αλλάζει τον 14ο αιώνα και αποκτά το χαρακτηριστικό βαθούλωμα. Η καρδιά εμφανίζεται και παλιότερα, αλλά όχι με το ίδιο νόημα. Τον 12ο αιώνα, η καρδιά συμβόλιζε το νούφαρο και βρισκόταν στο λάβαρο του Βασιλιά της Δανίας.
Η προέλευση του συμβόλου, όπως το ξέρουμε σήμερα, καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Μία εκδοχή λέει, ότι προέρχεται από τον καρπό του φυτού σύλφιου, το σχήμα του οποίου έμοιαζε πολύ με τη «σύγχρονη καρδιά». Το σύλφιο φύτρωνε στην πόλη της Βόρειας Αφρική, Κυρήνη, και τον 7ο αιώνα π.Χ, χρησιμοποιούνταν ως μέθοδος αντισύλλυψης. Η αξία του φυτού ήταν τόσο μεγάλη, που πάνω του στηρίχθηκε η οικονομία της πόλης και το σχήμα του εμφανίστηκε μέχρι και σε νομίσματα.
Άλλη θεωρία λέει, ότι η καρδιά συμβολίζει το γυναικείο σώμα. Οι πιο πολλοί λένε, ότι η ανάποδη καρδιά, τους θυμίζει τα γυναικεία οπίσθια, άλλοι λένε το στήθος, ενώ άλλοι λένε τα γεννητικά όργανα. Μία τρίτη, υποστηρίζει ότι η καρδιά ήταν αρχικά φύλλα κισσού, που επειδή εμφανίζονταν σε εικόνες του Διονύσου, πήραν ερωτικό περιεχόμενο και εξελίχθηκαν στη σύγχρονη καρδιά.
Σήμερα το κουκουνάρι ως σύμβολο θεωρείται δυνατό φυλαχτό ενάντια σε κακά πνεύματα και δαιμόνια.
Κουτί με κουκουνάρια

Κουτί με κουκουνάρια

Όλα τα υλικά που βλέπετε στις εικόνες επάνω θα τα βρείτε στο κατάστημα NewMan στη Θησέως στο Σύνταγμα. Ανακαλύψτε τα στο κατάστημά μας στο κέντρο της Αθήνας. Δες στο χάρτη πού θα μας βρεις.

Φωτογραφίες από Newman Co © 2015

Leave your idea or comments