Γιάντες μεταλλικά στοιχεία

Τι συμβολίζει το γιάντες;

newman.com.grDIY υλικά, Διάλειμμα, Εποχιακά, Τι συμβολίζει;, Υλικά

Το γιάντες σίγουρα ως σύμβολο το έχεις δει, μιας και χρησιμοποιείται κυρίως σε αξεσουάρ και κοσμήματα ως γούρι, αλλά μπορεί να το μπερδεύεις με κάτι άλλο, δες εδώ τι ακριβώς είναι και ποια η σημασία του.

Γιάντες μεταλλικά στοιχεία

Γιάντες μεταλλικά στοιχεία

Το Γιάντες ήταν παλιά ένα παιδικό παιχνίδι, το οποίο παιζόνταν ως εξής:

Τα παιδιά συνήθιζαν να παίρνουν το κοκαλάκι της κότας που είναι μπροστά στο στήθος της και έχει διχαλωτό σχήμα (aka. “Υ”). Πρόκειται για το κοκκαλάκι από τον σκελετό μιας όρνιθας. Συνήθως λένε, η κότα πρέπει να είναι από κοτέτσι γιατί τα έτοιμα κοτόπουλα έχουν σπασμένο αυτό το κοκκαλάκι.

2 παιδιά κρατούν το καθένα από τη μία άκρη του.

Εν συνεχεία το σπάνε λέγοντας τη λέξη γιάντες, που σημαίνει στοίχημα. Όποιος μείνει με το μεγαλύτερο μέρος του κόκαλου είναι ο νικητής. Αφού το σπάσουν ξεκινάει το παιχνίδι.

Από τη στιγμή αυτή και ύστερα δεν πρέπει να πάρει ο ένας από το χέρι του άλλου το οτιδήποτε χωρίς να πει φράση “το θυμάμαι” ή “γιάντες”, μιας και με αυτό τον τρόπο δηλώνουν ότι θυμούνται το στοίχημα.

221973

Αν ο ένας δώσει κάτι από το χέρι του στο χέρι του άλλου και προλάβει να πει «γιάντες» κερδίζει ο πρώτος. Αν, όμως, ο δεύτερος πει «το ξέρω» τότε ο πρώτος θα πρέπει να προσπαθήσει πάλι. Αν δώσει ο δεύτερος κάτι στον πρώτο και του πει γιάντες τότε κερδίζει ο δεύτερος. Τι κερδίζει; Δεν έχει σημασία, ίσως κάποιο στοίχημα που είχαν συμφωνήσει νωρίτερα. Αυτό το παιχνίδι κρατάει τον άνθρωπο σε εγρήγορση και πρέπει να σκέφτεται την κάθε του κίνηση. Καμιά συναλλαγή με τους γύρω, ακόμη και η πιο απλή δεν είναι άνευ λόγου και αιτίας αλλά δηλώνει τη δυνατότητα της επικοινωνίας. Το γιάντες συμβολίζει το γεγονός ότι κάποιος πρέπει να είναι παρατηρητικός και να προσέχει τον άνθρωπο που επικοινωνεί την εκάστοτε στιγμή. Αν αποτύχει σε αυτό, δυστυχώς δεν μπορεί να το αλλάξει. Διότι θα είναι παρελθόν και η στιγμή πέρασε.

Ο χαμένος οφείλει να δώσει στον άλλο αυτό που έθεσαν ως στοίχημα εξ’αρχής.