Πεταλάκια

Τι συμβολίζει το Πέταλο;

Nicholas NewmanDIY υλικά, Διάλειμμα, Εποχιακά, Τι συμβολίζει;, Υλικά

Tο πέταλο είναι σύμβολο καλοτυχίας

Μεταλλικά στοιχεία Πέταλα!

Μεταλλικά στοιχεία Πέταλα!

Το πέταλο του αλόγου θεωρείται σύμβολο ευτυχίας, καλοτυχίας και προστασίας από το κακό μάτι. Γι’ αυτό αν το βρούμε πρέπει να το κρεμάσουμε πίσω από την πόρτα και μάλιστα με τα άνοιγμα προς τα πάνω, αφού μέσα σε αυτό θεωρείται πως συσσωρεύεται όλη η καλή Τύχη γι΄ αυτόν που το κατέχει.

Γιατί όμως ένα τέτοιο αντικείμενο αποτελεί σύμβολο καλής τύχης; Οι 3 ερμηνείες πίσω από την καλοτυχία του πετάλου είναι οι εξής:

  1. το άλογο που το φόραγε είχε «μαγικές ιδιότητες»
  2. έχει το σχήμα της ημισελήνου που ήταν μυστικό σύμβολο για πολλούς αρχαίους λαούς και τέλος,
  3. είναι φτιαγμένο από κρύο σίδερο οπότε εμποδίζει τα μάγια και τα κακά πνεύματα.

360553

Το πέταλο πράγματι φέρνει γούρι γιατί είναι σιδερένιο. Ο σίδηρος που συνδέεται με τον πλανήτη Άρη, διαθέτει πράγματι εξαιρετικές ιδιότητες. Είναι το μόνο μέταλλο που φέρνει γούρι σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλα τα μέρη του κόσμου. Έτσι, κατά τον Όμηρο, «οι πύλες της Κόλασης είναι σιδηρές». Οι Ρωμαίοι, όμως, δεν το είχαν σε μεγάλη υπόληψη, ακόμη και αν το χρησιμοποιούσαν, για να προστατέψουν τα παιδιά τους από το κακό μάτι.

Τοποθετημένο κάτω από το χαλάκι της εισόδου ενός σπιτιού, το σίδερο υποτίθεται ότι απομακρύνει τα κακά πνεύματα. Επίσης, βοηθάει τους ευαίσθητους ανθρώπους υπό τον όρο, όμως, να μην πετάξουν ποτέ το μεταλλικό αντικείμενο που πρέπει να φορούν επάνω τους από τη στιγμή που τέθηκαν υπό την προστασία του.

Όλα τα μεταλλικά αντικείμενα διαθέτουν τις ίδιες ιδιότητες: είτε κόβουν (ψαλίδια) είτε τρυπούν (βελόνες) είτε κομματιάζουν ή λαξεύουν (μαχαίρια και σπαθιά). Η επιστημονική όμως εξήγηση είναι ότι απ’ τη στιγμή που εφευρέθηκε το πέταλο το ζώο στηρίζεται πιο σταθερά και έτσι αποδίδει περισσότερη μυϊκή δύναμη, άρα προσφέρει μεγαλύτερο έργο. Έχουμε λοιπόν, καλύτερο όργωμα, άρα καλύτερη σοδιά και περισσότερη ευτυχία απ’ αυτόν που το ζώο του δεν έχει πέταλο. Έτσι, εξηγούνται και οι μαγικές ιδιότητες που προσέφερε στα άλογα.

Πέταλο με φιόγκο

Πέταλο με φιόγκο

Στην Αγγλία, ένα κομμάτι σίδερο τοποθετημένο στο κρεβάτι μιας μέλλουσας μητέρας προστάτευε το παιδί από τους μάγους ως τη βάφτισή του. Στη Σκωτία θεωρούσαν το σίδερο ως το τέλειο όπλο εναντίον των στοιχειών και των ξωτικών. Στο Βέλγιο, πίστευαν ότι το νερό μέσα στο οποίο οι σιδηρουργοί βουτούσαν ένα κομμάτι σίδερο, θεράπευε κάποιες ασθένειες.

Το πέταλο με κλίση προς τα πάνω θεωρείται ότι προστατεύει τον κάτοχό του από την μαγεία, την κακή τύχη και το κακό μάτι, και ότι γενικώς φέρνει γούρι στον κάτοχό του. Συγκεκριμένα, το πέταλο του αλόγου είναι το σύμβολο της ευτυχίας που προφυλάσσει από το κακό το μάτι.

Μεταλλικό πέταλο τύχης

Μεταλλικό πέταλο τύχης

Leave your idea or comments