SantaBabywithHatandHand

Ποιος είναι ο Άγιος Βασίλης?

IoannaΔιάλειμμα, Εποχιακά, Χριστούγεννα

Αν ξυπνώντας κατά λάθος το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων δείτε μία τεράστια κόκκινη μπάλα στο σαλόνι σας, είναι ο Άγιος Βασίλης, ή καλύτερα ο μπαμπάς σας που έχει ντυθεί Άγιος Βασίλης και μόλις του έχει πέσει το μαξιλάρι-κοιλία του επειδή σας είδε και τρόμαξε. Αν πάλι τέτοιες μέρες είστε εκτός Ελλάδας μην προσπαθήσετε να τον φωνάξετε Billαρο, δεν θα ανταποκριθεί, καθώς ο γνωστός σε μας Άγιος Βασίλης είχε διαφορετικά ονόματα ανά τον κόσμο.

SantaBabywithHatandHand

Santa Baby!

Στις περισσότερες χώρες τις δυτικής Ευρώπης τον αποκαλούν Saint Nicholas και φέρνει τα δώρα του μερικές μέρες νωρίτερα, 6 Δεκεμβρίου. Η φιγούρα αυτή προέρχεται από τον δικό μας Άγιο Νικόλαο που ήταν επίσκοπος μίας αρχαίας πόλης στην Τουρκία και ήταν γνωστός για την γενναιοδωρία του δίνοντας δώρα στους φτωχούς. Στη Γαλλία τον αποκαλούν  Pere Noel, στη Γερμανία Christkind, στην Κίνα Dun Che Lao Ren, στο Μαρόκο Black Peter, στη Ρωσία Grandfather Frost  και στην Αγγλία Father Christmas. Χαρακτηριστικό είναι ότι στη Σουηδία έχουμε μία πιο cult εκδοχή του Άγιου Βασίλη, που αποκαλείται Juletomten, και φέρνει τα δώρα με έλκηθρο που σέρνουν κατσίκες. Κάτι βέβαια που θα μπορούσατε να το συναντήσετε και σε πολλά χωρία της Ελλάδας. 

Στην Ελβετία τώρα ονομάζεται Christkindl και είναι άγγελος που έρχεται από τον παράδεισο να μοιράσει δώρα, ενώ στην γειτονική μας Ιταλία η γνώστη μας φιγούρα αλλάζει και μετατρέπεται σε μία καλή μάγισσα με το όνομα La Befana που φέρνει δώρα στις 6 Ιανουαρίου, την ίδια ημερομηνία που παίρνουν τα δώρα τους από τον Santa στις ισπανόφωνες χώρες. Αλλά τον πιο cool Άγιο Βασίλη θα τον συναντήσουμε στην Αυστραλία, ο οποίος έρχεται με waterski φορώντας το κόκκινο μαγιό του. Πάντως εμένα αν με ρωτάτε θέλω να πάω Λετονία τα Χριστούγεννα, καθώς εκεί πιστεύουν ότι ο Father Christmas φέρνει δώρα συνεχόμενα για όλες τις μέρες των Χριστουγέννων! Ξεκινώντας από την παραμονή των Χριστουγέννων και για τις επόμενες 12 ημέρες. Όσοι έχετε λοιπόν μεγάλη λίστα, ετοιμάστε βαλίτσες για Λεττονία. Αν ήσασταν καλά παιδία βέβαια όλο τον προηγούμενο χρόνο!

CuteBabywithSantaHat

Baby Santa!

Η γνώστη μας τώρα αμερικάνικη εικόνα του Santa Claus προέρχεται από τον αμερικάνο καρτουνίστ Thomas Nast που πρωτοσχεδίασε το χαριτωμένο, ντυμένο στα κόκκινα, γεράκο, στο περιοδικό Harper’s Weekly στη δεκαετία του 80, και όχι στην Coca-Cola όπως πολλοί θεωρούν. 

Η θεαματική είσοδός του στα σπίτια μέσω της καμινάδας, είναι εμπνευσμένη πάλι από την ιστορία του Αγίου Νικολάου, όπου πετούσε κέρματα από το παράθυρο! Σε νεότερη έκδοση της ιστορίας, τα πετούσε στην καμινάδα όταν έβρισκε το παράθυρο κλειδωμένο. Όσο αφορά τώρα την ιδιαίτερη αδυναμία του Santa στα κουλουράκια, δεν υπάρχουν ιστορικές αναφορές για  τις συγκεκριμένες προτιμήσεις του. Προτείνω να αφήσετε ελληνικά μπισκοτάκια – αναφερόμενη σε μας τις ακαμάτες που δεν ξέρουμε ούτε ένα μπισκότο να φτιάξουμε και ποιος άντρας θα μας πάρει έτσι – για να τονώσουμε και την ελληνική οικονομία τώρα στην κρίση. Αν πάλι είστε από εκείνους που μαγειρεύουν, μπορείτε να αφήσετε καμία σπανακόπιτα μήπως και ενδιαφερθεί ο Santa να κάνει καμία εξαγωγή να σωθούμε, μιας και είναι καλός και στις δημόσιες σχέσεις! Κάτι ξέρουν στην Βρετανία και την Αυστραλία που του αφήνουν σέρυ και κιμαδόπιτες δίπλα στο τζάκι, ενώ στη Σουηδία κουάκερ ρυζιού και στην Ιρλανδία μπύρα  Guinness και χριστουγεννιάτικη πουτίγκα. 

<video> 

Τέλος, να αναφερθούμε στη σημερινή τρέλα των ανθρώπων να μαζεύονται και να ντύνονται ομαδικά με την κόκκινη στολή και τα ψεύτικα γενάκια, και να πούμε ότι το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για την μεγαλύτερη συγκέντρωση Αγίων Βασίληδων το έχει η πόλη Derry City της βόρειας Ιρλανδίας. Στις 9 Σεπτεμβρίου του 2007, ένα σύνολο από  12.965 ντυμένοι Αγιο-Βασίληδες και βοηθοί του έσπασε όλα τα ρεκόρ!

Εμείς πάντως έναν θέλουμε να δούμε και θα τον περιμένουμε όπως κάθε χρόνο!

Merry ChristmasHoHoHo !

Agios Basilis!

Ο Άγιος Βασίλης!

Leave your idea or comments