creating-art-heart

Φτιάχνω μόνη μου… και αυτό είναι Τέχνη!

Newman Διάλειμμα

Θεραπευτικές ιδιότητες

Γιατί να το φτιάξω μόνη μου? Πρώτα απ’ όλα γιατί είναι πιο οικονομικό! Πέραν αυτού όμως, ας δούμε λιγάκι πόσο συμβάλλει η ενασχόληση με την τέχνη και οτιδήποτε σχετίζεται με τη δημιουργική έκφραση, στην ψυχική ηρεμία και χαλάρωση του ανθρώπου.

creating-art-heart
Η Τέχνη είναι πράξη Αγάπης!

Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας η τέχνη χρησιμοποιήθηκε και ως μέσω επικοινωνίας για θεραπευτικούς λόγους. Το γεγονός ότι η τέχνη αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα προαγωγής της υγειάς επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο από τα αποτελέσματα εκτεταμένων ερευνών για την εύρεση νέων και αποτελεσματικών θεραπευτικών μεθόδων στους κόλπους της μοντέρνας ιατρικής και ψυχολογίας. Αν γυρίσουμε πίσω στην ιστορία, θα βρούμε στους πρώτους πολιτισμούς στοιχεία και μαρτυρίες που συνηγορούν στην χρήση της τέχνης και των αισθητικών στοιχείων ως θεραπευτικά μέσα.

Η τέχνη μπορεί να μεγεθύνει το εύρος της προσωπικής μας ελευθερίας επεκτείνοντας την επίγνωση των προσωπικών μας επιλογών και ταυτόχρονα αυξάνει την ανθρώπινη ζωτικότητα μέσα από την μάθηση μιας πιο έντονης αντίληψης των χρωμάτων, των μορφών, των ήχων και των αξιών ενός κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.

 Μέσω της τέχνης, βρίσκουμε εκείνη την ευτυχισμένη ελευθερία που η καθημερινότητα μας στερεί, και ενώ μας αιχμαλωτίζει με έναν διαφορετικό τρόπο από την πραγματικότητα, αυτή η πρόσκαιρη αιχμαλωσία αποτελεί ακριβώς και την φύση της ευχαρίστησης εκείνης που προκαλείται από το απτό αποτέλεσμα της πράξης μας, το δημιούργημά μας!

Δημιουργία και Ευφορία

Η Τέχνη είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο, ένα μέσο έκφρασης, ένα μέσο επικοινωνίας, ένα μέσο θεραπευτικής βοήθειας. Η βοήθεια μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Άλλες φορές σημαίνει να δίνεις, να καθοδηγείς, άλλες πάλι φορές σημαίνει να περιμένεις προσεκτικά και με σεβασμό την εσωτερική αντίδραση. Μέσα από την τέχνη το άτομο μπορεί να πειραματιστεί συμβολικά και να εκφράσει ιδέες και συναισθήματα που μπορεί τελικά να εκφραστούν και στη ζωή. Μπορεί να χειριστεί υλικά τα οποία δεν αντιμιλούν και έτσι του δίνεται η δυνατότητα να έχει την εμπειρία της δύναμης και της υπεροχής, χωρίς να ριψοκινδυνεύει απόρριψη. Αυτό οδηγεί σε ένα βαθύ αίσθημα ικανοποίησης και προσωπικής αξίας (αυτοσυναίσθημα). Ο συμβολισμός εξάλλου είναι ένας τρόπος για να να δώσει στα συναισθήματά του συγκεκριμένη μορφή, γιατί ακόμη και ο συναισθηματικός πόνος,είτε μιλάμε για μελαγχολία, άγχος, στρες, κατάθλιψη είτε άλλες μορφές του, παύει να είναι πόνος μόλις σχηματίσουμε μία καθαρή και συγκεκριμένη εικόνα.

Ένα είναι βέβαιο: κάθε δημιουργική ενασχόληση με τις τέχνες σφραγίζεται από έντονη ευφορία. Ευφορία συνοδεύει τη στιγμή της έμπνευσης, ευφορία φέρνει κάθε ευτυχής ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της πορείας, κι ευφορία επιστέφει την νικητήρια αποπεράτωση.

…”Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καλλιτέχνης για να δημιουργήσει…
Η επαφή με τον δημιουργικό μας εαυτό είναι μια πράξη αγάπης!”…

Πηγές:
“Οι Μάσκες της Ψυχής”, Sue Jennings, Ase Minde, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1996. 
“Ο Άνθρωπος και τα Σύμβολά του”, Carl Jung, Εκδόσεις Αρσενίδης, Αθήνα 1980.  Ιστότοποιhttp://psychilogos.comhttp://www.e-artdrops.comhttp://www.artmag.gr

Leave your idea or comments