family recycling

5 βήματα για οικογενειακή ανακύκλωση!

Newman Διάλειμμα

family recyclingΚάποιες συνήθειες δεν κόβονται. Σίγουρα είναι πρόκληση να μάθεις σε έναν ενήλικα να σταματήσει ή να ξεκινήσει ένα συνήθειο.. Όταν όμως το να γίνει ο πλανήτης μας πιο πράσινος και υγιής το κάνουμε οικογενειακή υπόθεση, τότε μπορεί τελικά να έχει και πλάκα! Οι τρόποι για να το πετύχετε είναι 5 και είναι οι εξής!

Βήμα 1: On/off..τι είναι τελικά? Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές σχεδόν, έχουν ένα λαμπάκι που γίνεται κόκκινο όταν είναι κλειστές και πράσινο όταν είναι ανοιχτές! Η τηλεόραση για παράδειγμα, όταν είναι σβηστή έχει ένα κόκκινο λαμπάκι που μένει αναμμένο. Λάθος! Όταν βλέπετε το κόκκινο λαμπάκι η τηλεόραση δεν έχει σβήσει! Αυτό συμβαίνει γιατί οι συσκευές που έχουν αυτό το λαμπάκι είναι για λειτουργία προσωρινού σβησίματος. Στην ουσία η συσκευή συνεχίζει να λειτουργεί σπαταλώντας ενέργεια!!! tv-recycling-imageΣτις οδηγίες χρήσεις των περισσότερων συσκευών (ένα βιβλιαράκι που ποτέ δε διαβάζουμε και πετάμε μαζί με τη συσκευασία της καινούριας μας συσκευής…) αναφέρουν ότι για να τερματίσεις τη λειτουργία της συσκευής, όχι προσωρινά, το σωστό είναι να την κλείσεις από το κουμπί που την έθεσε σε λειτουργία! Το γνωστό on/off ή power κουμπί! Μάθετε λοιπόν στα παιδιά σας να σβήνουν τις τηλεοράσεις, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα notebooks, τα dvd/cd και λοιπά players απενεργοποιώντας τα σωστά, διότι έτσι βοηθάμε στην εξοικονόμηση ενέργειας και το περιβάλλον μας αναπνέει καλύτερα!

Βήμα 2: “Ας πάρουμε αρκετές για να βάζουμε τα σκουπίδια” είναι μια ατάκα που έχετε πει από μέσα σας τουλάχιστον 1 φορά στα ταμεία των super market ενώ βάζετε τα πράγματα μέσα στις πλαστικές τσάντες.. Έτσι δεν είναι? Το ξέρετε ότι 500 δισεκατομμύρια με 1 τρισεκατομμύριο πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο φράζουν τις θάλασσες και τις χωματερές μας? Την επόμενη φορά που θα ξεκινήσετε για το super market, βάλτε τα παιδιά σας υπεύθυνα να θυμηθούν να πάρετε μαζί σας τις δικές σας ανακυκλώσιμες ή επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες. Αυτό θα ενδυναμώσει το αίσθημα της ευθύνης και θα βοηθήσει σημαντικά και το περιβάλλον!

mple kados anakiklosisΒήμα 3: Χωρίστε τα σκουπίδια! Μη μου πείτε ότι είναι τόσο δύσκολο να έχετε 2 κάδους για σκουπίδια στο σπίτι αντί για έναν!? Μπορείτε να το κάνετε και να μάθετε και τα παιδιά σας να το κάνετε μαζί! Υπάρχουν παντού οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης! Χαρτί, πλαστικό, ακόμα και γυαλί! Τι μπαίνει μέσα στους μπλε κάδους? Συσκευασίες από αλουμίνιο (κουτάκια από αναψυκτικά, μπύρες κλπ), συσκευασίες από λευκοσίδηρο (κονσέρβες από γάλα εβαπορέ, τόνο, καφέ, τροφίμων κ.α.), συσκευασίες από πλαστικό (μπουκάλια από νερό, αναψυκτικά, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, δοχεία από βούτυρο ή γιαούρτι, αλλά και φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες κ.α.), συσκευασίες από γυαλί (μπουκάλια από αναψυκτικά, αλκοολούχα ποτά, κρασί, βαζάκια τροφίμων κ.α.), συσκευασίες από χαρτί (συσκευασίες από γάλα, χυμούς, τρόφιμα, απορρυπαντικά, κ.α.). Μαθαίνουμε στα παιδιά μας να ξεχωρίζουν επιμελώς και καθημερινά, στο σπίτι και στο σχολείο, τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες από τα κοινά σκουπίδια! Αν θέλετε δείτε μαζί τους το ενημερωτικό βιντεάκι!

mple kados anakiklosisΒήμα 4: Χορτοφαγική Δευτέρα! Καλά εντάξει, δεν χρειάζεται να είναι Δευτέρα, αλλά διαλέξτε μια μέρα της εβδομάδας και μαγειρέψτε ένα φαγητό που να μην περιέχει κρέας! Ξέρατε ότι τα βοοειδή ζώα απελευθερώνουν επιβλαβή αέρια στην ατμόσφαιρα? Οι αγελάδες και τα γουρούνια είναι αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης! Μπορείτε να βάλετε στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα μια μέρα χωρίς κρέας?  Ετοιμάστε όσπρια για παράδειγμα! Ένας εύκολος τρόπος να αποφύγετε γκρίνιες, είναι να φτιάξετε μπιφτέκια λαχανικών! Τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν εύκολα ότι δεν είναι φτιαγμένα από κρέας κι έτσι μαθαίνουν να τρώνε και τις τροφές που συνήθως αποφεύγουν…  Ένα χορτοφαγικό γεύμα την εβδομάδα είναι νόστιμο, θρεπτικό και κάνει καλό στη Υγεία μας!

Βήμα 5: Smile it’s only a mile! Σκεφτείτε τις καθημερινές διαδρομές που κάνουμε κάθε εβδομάδα, για το σχολείο, το μανάβικο ή το ταχυδρομείο. Αν είναι λιγότερο από 2 χιλιόμετρα, τότε περπατήστε το! Πάρτε ένα χάρτη μαζί με τα παιδιά σας, ή ακόμα πιο εύκολα ανοίξτε το Google maps και μαρκάρετε το σπίτι σας. Μετά δείτε όλες τις υπηρεσίες και τα καταστήματα που επισκέπτεστε εβδομαδιαία και είναι σε απόσταση μέχρι 2 χιλιόμετρα απ’ το σπίτι.  Μην πάρετε το αυτοκίνητο. Δοκιμάστε το περπάτημα για τα σημεία αυτά. Περπατήστε μαζί με τα παιδιά σας! Είναι ένας ωραίος τρόπος εξάσκησης για σας αλλά κυρίως για τα παιδιά! Η βόλτα με τα παιδιά μας δεν είναι Υγεία μόνο για εμάς και για τον πλανήτη μας (ένα αυτοκίνητο λιγότερο), είναι και μια καλή ευκαιρία για  σύσφιξη των δεσμών της οικογένειάς μας!

blue recycling binΗ προσπάθεια για τα μικρά αυτά βήματα μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστική, ειδικά εάν γίνεται από όλη την οικογένεια! Κάντε την ανακύκλωση οικογενειακή σας υπόθεση! Αργά ή γρήγορα θα γίνουν σε όλους μας μια καλή συνήθεια που θα κάνει τον κόσμο μας λίγο καλύτερο!

Χρήσιμες πληροφορίες: Γνωρίζατε ότι….

  1. 1.000 κιλά ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούν περίπου 12 κιλά πετρέλαιο
  2. 2.200 κιλά κορμών δέντρων μας δίνουν 1000 κιλά χαρτιού 1.000 κιλά ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομούν 130-170 κιλά πετρέλαιο
  3. Στη χώρα μας παράγονται κάθε χρόνο περίπου 4.8 εκατομμύρια τόνοι αστικών στερεών απορριμμάτων
  4. Με την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να γίνει 1 κουτί από αλουμίνιο μπορείτε:
    1. να ακούσετε ραδιόφωνο για 4 ώρες,
    2. να ανάβει μια λάμπα 60/Watt για 5 ώρες,
    3. να λειτουργεί ένα ψυγείο για 4 ώρες

Leave your idea or comments