Είσαι καλεσμένος/η σε γάμο; Δες τα χειρότερα πράγματα που έχουν όντως κάνει καλεσμένοι σε γάμο και τι θα έπεπε να έχουν κάνει αντ’ αυτού, ώστε να έχουν μια σωστή συμπεριφορά και να μην αφήσουν τις λάθος εντυπώσεις. Άλλωστε, δεν θες να είσαι ο τύπος καλεσμένου που δεν θα ήθελαν να σε καλέσουν οι φίλοι σου που θα παντρευτούν, έτσι δεν είναι;
1. Δεν εμφανίζεσαι με συνοδό που δεν ήταν καλεσμένος/η
Αν δεν σου έδωσαν το ΟΚ για να φέρεις συνοδό, προφανώς θα υπάρχει λόγος. Ίσως το ζευγάρι να ήθελε να καλέσει μόνο στενούς φίλους και συγγενείς ώστε να διατηρήσει το γάμο σε στενό κύκλο, ή ο χώρος της δεξίωσης να είναι μικρός, ή τα οικονομικά τους δεν το επέτρεψαν.
Αντ’ αυτού: Αν δεν αισθάνεσαι άνετα να εμφανιστείς μόνος/η, ρώτησε τη νύφη ή το γαμπρό εάν θα υπάρχουν κι άλλοι “ασυνόδευτοι/ες” στο γάμο. Θα πιάσουν το νόημα και θα σε βάλουν σε τραπέζι που έχει κι άλλους singles ή δίπλα σε κάποιον/α που είναι επίσης σόλο.
2. Δεν στέλνεις μηνύματα ή τραβάς φωτογραφίες με το κινητό ασταμάτητα
Κοίτα, είσαι “ντίβα” αλλά ξεκόλλα από το κινητό σου! Η νύφη και ο γαμπρός προφανώς ξόδεψαν αμέτρητες ώρες να τακτοποιήσουν όλες τις λεπτομέρειες του γάμου για να δημιουργήσουν κάτι που όλοι οι φίλοι και η οικογένειά τους θα απολαύσουν πραγματικά. Εκτός αυτού, προσέλαβαν και πληρώνουν φωτογράφο, έτσι ώστε να σε αφήσουν να διασκεδάσεις και να πιεις το ποτό με την ησυχία σου.
Αντ’ αυτού: Οκ, μπορείς να τραβήξεις μερικά στιγμιότυπα στο ηλιοβασίλεμα ή στο τραπέζι, αλλά άσε το τηλέφωνο στην άκρη κατά τη διάρκεια του δείπνου και σίγουρα για όσο διαρκεί η τελετή.
3. Δεν μιλάς δυνατά όσο διαρκεί το μυστήριο
Αστειάκια από φίλους/ες όπως “Μην το κάνεις!” ή “Είσαι σίγουρος/η;” είναι κάφρικα και δεν έχουν θέση κατά τη διάρκεια της γαμήλιας τελετής. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους γονείς του γαμπρού και της νύφης (π.χ. πεθερές) που μουρμουρίζουν καμιά φορά καμιά κακεντρέχεια.
Αντ’ αυτού: Αν δεν έχεις καλές σχέσεις με τη νύφη ή τον γαμπρό ή αν θεωρείς πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση τους, σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να εκφραστεί στην εκκλησία. Ακόμα κι αν διαφωνείς, για τον όποιο λόγο με αυτό το γάμο, η κουβέντα με το γαμπρό ή τη νύφη ή και τους δυο, θα έπρεπε να έχει γίνει πολύ πριν την ημέρα του γάμου.
4. Δεν χώνεις το δάχτυλο στην τούρτα
Το πιστεύεις ή όχι, υπάρχουν καλεσμένοι που το κάνουν. Δεν είναι ωραίο ούτε “εντάξει” να αγγίξει κανείς την τούρτα. Εκτός του παράγοντα “υγιεινή”, οι γαμήλιες τούρτες είναι ακριβές και θα πρέπει να χειρίζονται μόνο από 3 άτομα: τη νύφη, τον γαμπρό και τον υπέυθυνο της δεξίωσης.
Αντ’ αυτού: Ακούγεται γελοίο και ίσως δεν χριάζεται να ειπωθεί, αλλά αν δεν μπορείς να αντισταθείς σε γλυκό που βρίσκεται δίπλα σου χωρίς να το δοκιμάσεις, τότε μείνε μακριά του.
5. Δεν εμφανίζεσαι ντυμένη στα λευκά
Τι κι αν είναι κατακαλόκαιρο και το μικρό σου λευκό αέρινο φορεματάκι είναι το πιο κολακευτικό ντύσιμο που έχεις στην ντουλάπα σου; Μην, επαναλαμβάνω, μην φορέσεις λευκό χρώμα σε κάποιου άλλου τον γάμο. Οι περισσότερες νύφες περιμένουν πώς και πώς την ημέρα που θα είναι το επίκεντρο όλων και θα είναι η Νύφη ντυμένη στα λευκά. Αν και είναι αλήθεια πως κανείς δεν μπορεί να επισκιάσει τη νύφη, θεωρείται το ‘οχι’ φόρεμα για καλεσμένη σε γάμο.
Αντ’ αυτού: Πολύχρωμες αποχρώσεις του ροζ, του κίτρινου και του λιλά είναι θεμιτές. Απλά μείνε μακριά από οτιδήποτε είναι λευκό, εκρού, ιβουάρ και όλες τους τις αποχρώσεις.
6. Δεν κάνεις “άκυρη” πρόποση
Μόνο και μόνο επειδή πήρες τον λόγο δεν σημαίνει ότι αυτό σου δίνει το δικαίωμα να πεις οποιαδήποτε ντροπιαστική ιστορία του κολλητού-γαμπρού ή της κολλητής-νύφης. Δεν είναι ώρα να αναφερθούν οι πρώην γκόμενοι ούτε να αποκαλυφθούν οι όποιες άσχημες συνήθειες του γαμπρού.
Αντ’ αυτού: Κάνε το “τεστ της γαγιάς”. Αναρωτήσου αν η ιστορία που θες να πεις είναι κάτι που θα έλεγες στη γιαγιά σου χωρίς ντροπές, και εκείνη θα το ενέκρινε. Αν όχι, τότε δεν χρειάζεται να κανεις πρόποση.
7. Δεν ψάχνεις για γκόμενο/α
Ναι, είναι αλήθεια, ένας γάμος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να συναντήσεις άλλους singles. Είσαι σε έναν υπέροχο χώρο, με ωραίο φωτισμό, φαγητό, και όλοι είναι ντυμένοι στην τρίχα, αλλά σε παρακαλώ ξανασκέψου αν θες να φερθείς σε μια γαμήλια δεξίωση, όπως θα έκανες σε ένα μπαρ. Με άλλα λόγια, όχι φιλιά στην πίστα με τον ξαδέλφη της νύφης ή σαλιαρίσματα με τον αδελφό του γαμπρού. Θέλεις πραγματικά να είσαι αυτός ο τύπος καλεσμένου/ης;
Αντ’ αυτού: Αν όντως υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον/α, κοίτα να πάρεις τον αριθμό τηλεφώνου και να κλείσεις ραντεβού.
8. Δεν πίνεις μέχρι τελικής πτώσης
Ο γάμος του φίλου σου είναι μια γιορτή και αυτό μόνο. Δεν είναι η τελετή αποφοίτησης. Να γνωρίζεις τα όριά σου στο ποτό και μην τα υπερβείς. Το να γίνεις ντίρλα και να φαίνεσαι γελοίος μπροστά σε όλους, να φας τα μούτρα σου παραπατώντας ή να φύγεις νωρίς γιατί δεν αντέχεις άλλο από το πιώμα, δεν είναι σίγουρα ο τρόπος που θέλεις η νέα γυναίκα του φίλου σου να σε θυμάται, έτσι δεν είναι;
Αντ’ αυτού: Κράτα τα σφηνάκια για το bachelor πάρτυ.
9. Δεν λερώνεις τη Νύφη με οποιοδήποτε ποτό ή φαγώσιμο
Αυτό το πανέμορφο λευκό νυφικό πιθανότατα κόστισε στους νεόνυμφους μερικά ευρώ. Και παρότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα το φορέσει ξανά, το να χύσεις ποτό επάνω στο νυφικό είναι το χειρότερο λάθος που μπορείς να κάνεις ως καλεσμένος.
Αντ’ αυτού: Δεν γίνεται να κάθεσαι προσεχτικά δίπλα στη νύφη κρατώντας ποτό στο χέρι. Αν κρατάς κόκκινο κρασί ή κοκα-κόλα, πολύ απλά, αφησέ το κάτω.
10. Δεν αφήσεις τα παιδιά σου να τρέχουν ανεξέλεγκτα.
Γνωστή σκηνή: τα παιδιά τρέχουν πάνω-κάτω στην πίστα κατά τη διάρκεια του φαγητού ουρλιάζοντας και τρομοκρατώντας τον κόσμο, το πιτσιρίκι που φωνάζει όταν κάποιος κάνει πρόποση, το μωρό που δεν σταματάει να κλαίει σε όλη τη γαμήλια τελετή, όλα είναι πιθανά εφιαλτικά σενάρια για το ζευγάρι που παντρεύεται, να μην πούμε και για τους καλεσμένους.
Αντ’ αυτού: Δες αν υπάρχει ειδικός χώρος για τα παιδιά με κάποιον να τα προσέχει στη δεξίωση και κάνε τις απαραίτητες διαδικασίες, ή άσε τα παιδιά στο σπίτι για το βράδυ.
11. Δεν την πέφτεις στο προσωπικό που σερβίρει στη δεξίωση
Μπορεί να ακούγεται άξεστο (γιατί είναι), αλλά έχουμε ακούσει πολλές ιστορίες που κάποιοι θρασείς καλεσμένοι ενοχλούν το προσωπικό και πιέζουν να χορέψουν μαζί τους. Αυτό, όχι μόνο είναι εντελώς απαράδεκτο, θα είναι πραγματικά εξευτελιστικό όταν ο υπεύθυνος του κτήματος σε τραβήξει στην άκρη για να σου πει ότι παρενοχλείς τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.
Αντ’ αυτού: Χμ, απλά δεν το κάνουμε;
12. Δεν λες στον DJ να αλλάξει μουσική
Στον δικό σου γάμο, θα επιλέξεις εσύ τη μουσική. Σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση, τα τραγούδια δεν είναι στη δικαιοδοσία σου. Θα μπορούσες, για παράδειγμα, να ζητήσεις κάποιο τραγούδι που είναι στην λίστα των “όχι τραγουδιών” (ασπούμε, ένα τραγούδι που ζήτησε το ζεύγος να μην παιχτεί γιατί είναι συνδεδεμένο συναισθηματικά με κάποιο άσχημο συμβάν).
Αντ’ αυτού: Εκτός αν η νύφη ή ο γαμπρός σου ζητήσουν ρητά να μιλήσεις με την ορχήστρα ή τον DJ για μια αφιέρωση, τότε κράτα τις μουσικές σου προτιμήσεις για τον εαυτό σου.
Όλες οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτό το άρθρο είναι από το Elite Events Athens.
Ευχαριστούμε πολύ!