PANTONE Fashion Color Report Spring 2016

Τάσεις Χρώματα 2016

NewmanΒάπτιση, Γάμος, Διάλειμμα, Εποχιακά

«Τα χρώματα της φετινής χρονιάς θα μας μεταφέρουν σε ένα πιο χαρούμενο και φωτεινό μέρος όπου θα αισθανόμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε μια πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας.»

PANTONE Fashion Color Report Spring 2016

PANTONE Fashion Color Report Spring 2016

Εμπνευσμένοι από τον κόσμο των τεχνών, την παγκοσμιοποίηση και την επιθυμία για χαλάρωση και αποσύνδεση από την τεχνολογία, οι σχεδιαστές μόδας φέτος κλίνουν προς μια παλέτα χρωμάτων που επιδιώκει πρώτα από όλα την ηρεμία. Τιμώντας την ομορφιά των φυσικών πόρων, τα χρώματα που εμφανίζονται στις συλλογές για την Άνοιξη 2016 λειτουργούν ως μέσα που μεταφέρουν εκείνους που τα φορούν σε πιο ήσυχα μέρη όπου ο περιβάλλοντας χώρος ενθαρρύνει πρώτα την χαλάρωση, και κατ’ επέκταση, την περιέργεια για εξερεύνηση.

Οι σχεδιαστές μόδας έχουν επίσης επηρεαστεί από την αντίθεση που προκαλεί το αστικό σχέδιο με την πλούσια βλάστηση. Η έμπνευση αυτή έχει συντελέσει στη δημιουργία απροσδόκητων συνδυασμών χρωμάτων και ενδυμασίες που θυμίζουν αρχιτεκτονική, ταξίδια και νοσταλγία. Σχεδιάζοντας εμφανίσεις που εκπροσωπούν πραγματικά τον κόσμο μέσα στον οποίο ζούμε, τεχνητό και φυσικό, βλέπουμε στη μόδα μια τάση για αφύπνιση ακολουθούμενη από μια παιχνιδιάρικη απόδραση. Καλλιτέχνες γνωστοί για τα τολμηρά χρώματα και τις έντονες γραμμές και τα σχήματα, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο στυλ της φετινής σεζόν. Από τους Ματίς (Matisse), Πικάσο (Picasso) και Φρανκ Στέλα (Frank Stella) μέχρι την Έσθερ Στιούαρτ (Esther Stewart) και τον Σαμ Φολς (Sam Falls). Έχοντας στο μυαλό νότιους και πιο θερμούς τόπους, οι παλέτες των χρωμάτων για το 2016 παίζουν με θαρραλέα χρωματικά δεδομένα που δεν φοβούνται να είναι έντονα ενώ την ίδια στιγμή συνδυάζονται με πιο καθησυχαστικούς, κλασικούς και φυσικούς χρωματικούς τόνους.

Σύμφωνα με έρευνα της Pantone, της παγκόσμιας αρχής στο χρώμα, θα δούμε τις πιο σημαντικές τάσεις χρωμάτων για την επερχόμενη σεζόν 2016.

Χρώματα 2016

Χρώματα 2016

«Τα χρώματα της φετινής χρονιάς θα μας μεταφέρουν σε ένα πιο χαρούμενο και φωτεινό μέρος όπου θα αισθανόμαστε ελεύθεροι να εκφράσουμε μια πιο ευαίσθητη πλευρά του εαυτού μας.»…. «Με τον πολιτισμό μας να εξακολουθεί να περιβάλλεται από τόση αβεβαιότητα, εμείς θα συνεχίσουμε να λαχταράμε αυτές τις πιο ευγενικές αποχρώσεις που θα μας προσφέρουν μια αίσθηση ηρεμίας και χαλάρωσης.»

~ Leatrice Eiseman, executive director of the Pantone Color Institute.

Unisex χρώματα

Τα χρώματα αυτής της εποχής ξεπερνούν φυλετικούς, πολιτισμικούς κανόνες και σπάνε το διαχωρισμό των φύλων. Ζωντανά, φωτεινά χρώματα δίνουν χώρο στη συγκίνηση και την αισιοδοξία, παρότι μια ήσυχη σταθερότητα επικρατεί στην παλέτα της φετινής σεζόν. Για την Άνοιξη 2016, δεν υπάρχει ειλικρινά καμιά διάκριση στις επιλογές χρώματος μεταξύ ανδρών και γυναικών, των οποίων οι συλλογές επικεντρώνονται στην επιθυμία να αναπνεύσουν και να αντικατοπτρίσουν, συνεπώς να παίξουν.

rose quartz - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Rose Quartz – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Τον ήρεμο και κατευναστικό χαρακτήρα των ανοιξιάτικων προτάσεων, ηγείται το χρώμα Rose Quartz, μια ελκυστική και ταυτόχρονα ήρεμη απόχρωση του ροζ που αποπνέει συμπόνια και ένα αίσθημα ψυχραιμίας. Όπως ακριβώς ένα γαλήνιο γλυκό ηλιοβασίλεμα, τα ροδαλά μάγουλα ή ένα μπουμπούκι που ανθίζει, το χρώμα του «ροζ χαλαζία» μας υπενθυμίζει να αντανακλούμε στον περίγυρό μας τους πολυάσχολους και ταυτόχρονα ανάλαφρους ανοιξιάτικους και θερινούς μήνες.

Peach Echo - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Peach Echo – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Οι κοινότητες της μόδας, και συνεπώς, οι καταναλωτές, έχουν ερωτευθεί με το πορτοκαλί χρώμα εδώ και αρκετές εποχές. Αυτή την Άνοιξη έρχεται το Peach Echo (Πορτοκαλί Ηχώ), μια απόχρωση που εσωκλείει φιλικές ιδιότητες, προκαλώντας ζεστασιά και προσβασιμότητα. Είναι ένα περιεκτικότατο χρώμα, ένας ευαίσθητος και παιχνιδιάρης σύντροφος της οικογένειας των πορτοκαλί χρωμάτων.

Serenity - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Serenity- bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Ανάλαφρο και αέρινο, όπως η έκταση του μπλε ουρανού από πάνω μας, το χρώμα Serenity μας καθησυχάζει, και με την ηρεμιστική του επίδραση φέρνει μια αίσθηση ανακούφισης ακόμα και σε δύσκολους καιρούς. Ένα υπερβατικό μπλε, η απόχρωση Serenity (Ηρεμία) μας παρέχει με μια φυσικά συνδεδεμένη αίσθηση τους χώρου.

Snorkel Blue - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Snorkel Blue – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Ένα θαλασσινό μπλε, το Snorkel Blue (Μπλε Αναπνευστήρας) παίζει στη ναυτική οικογένεια, αλλά με πιο ευχάριστο και ενεργητικό περιεχόμενο. Το όνομα και μόνο υπονοεί χαλαρωτικές διακοπές και προωθεί μικρές αποδράσεις. Είναι εντυπωσιακό αλλά σταθερό χρώμα, με πολλές δραστηριότητες να εκρήγνυνται από τις αποχρώσεις του.

Buttercup - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Buttercup – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Παρότι η πλειοψηφία των χρωμάτων για την παλέτα του 2016 τείνει περισσότερο προς την ηρεμία, προκύπτουν μερικές παρεκτροπές από το θέμα που δίνουν χώρο για αντίθεση. Με το κίτρινο Buttercup (Νεραγκούλα λουλούδι) οι σχεδιαστές αποκαλύπτουν ένα λαμπερό φάρο που μεταφέρει όποιον το φοράει σε ένα πιο ευτυχισμένο και ηλιόλουστο μέρος.

Limpet Shell- bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Limpet Shell – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Μια απόχρωση του τυρκουάζ που πλησιάζει την πράσινη οικογένεια, το Limpet Shell (Κοχύλι Πεταλίδας) είναι καθαρό, σαφές και συγκεκριμένο. Υποδηλώνει τη σαφήνεια και τη φρεσκάδα, ενώ οι ξεκάθαρες και μοντέρνες επιρροές του προκαλούν μια σκόπιμη, πνευματική χαλάρωση.

Lilac Gray - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Lilac Gray – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Όπως σε κάθε σεζόν, η ανάγκη για ουδέτερα χρώματα υπάρχει πάντα. Ουσιαστικά ένα βασικό στοιχείο, με τη διακριτική νότα του λιλά στο εσωτερικό του, το Lilac Gray (Λιλά Γκρι) προσθέτει μια ξεχωριστή άποψη στις κλασικές αποχρώσεις του γκρι.

Fiesta - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Fiesta – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Η έντονη ενέργεια του Fiesta (Γιορτή) είναι ένας προάγγελος ενθουσιασμού, ενθαρρύνοντας το ελεύθερο πνεύμα να εξερευνήσει το άγνωστο, αλλά σε φιλόξενες περιοχές. Είναι ισχυρό και φλογερό κόκκινο με βάση το κίτρινο. Το ζωντανό Fiesta προσφέρει την πλήρη αντίθεση στην ήρεμη και ήπιας φύσης παλέτα χρωμάτων της φετινής σεζόν.

Iced Coffee - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Iced Coffee – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Ένα μεταβατικό χρώμα που θα μας μεταφέρει μέσα από τις εποχές, το Iced Coffee (Παγωμένος Καφές) κάνει την εμφάνισή του ως άλλο ένα δυνατό ουδέτερο χρώμα για την εποχή. Με την φυσική γήινη ποιότητά του και την διακριτική του απαλότητα το Iced Coffee δημιουργεί μια σταθερή βάση σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα χρώματα της φετινής σεζόν.

Green Flash - bombonieres.com.gr - Χρώματα 2016

Green Flash – bombonieres.com.gr – Χρώματα 2016

Το Green Flash (Πράσινη Αστραπή) προσκαλεί εκείνον που το φορά να διερευνήσει, να βγει από τα τετριμμένα και να ξεφύγει από τα συνηθισμένα. Εκπέμπει μια δεκτικότητα που συνδυάζεται με τα άλλα χρώματα της παλέτας με απροσδόκητους και αναπάντεχους τρόπους.

Δες στις εικόνες που ακολουθούν μερικούς χρωματικούς συνδυασμούς που προτείνουν σχεδιαστές μόδας στις φετινές τους συλλογές.

Πηγή: PANTONE Fashion Color Report 2016

Leave your idea or comments